Trafik Kazalarında Sigorta Tazminatı

Trafik Kazalarında Sigorta Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

En az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada can kaybı yaşanması, bireyin yaralanması gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında meydana gelen maddi zararların giderilmesi amacı ile zarara uğrayan bireyler tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan bir tazminat davası türüdür.Trafik kazası nedeni ile tazminant davasının hukuki dayanağı ise trafik kazasının bir haksız fiil madde 49 uyarınca sorumluluklar doğurmasıdır. Trafik kazasının hukuki durum açısından haksız fiil olmasının ise zamanaşımı, mahkemenin yetkisi, tazminatın miktari gibi birçok konuda bazı neticeleri bulunmaktadır.Trafik kazalarında sigorta tazminatı; Ülkemizde, araç kullanan kişilere yeterli eğitim verilmemesi, trafik denetimlerindeki yetersizlikler, yollardan kaynaklanan kusur ve aksaklıklar, alkollü araç kullanımı, trafik kurallarına riayetsizlik gibi nedenlerden her gün yüzlerce maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası olmaktadır. Trafik kazaları neticesinde, kazaya karışanların canı veya vücut bütünlüğü yanında, maddi olarak da zararlar meydana gelmektedir. Trafik kazaları neticesinde oluşan maddi ve manevi zararların nasıl tazmin edileceği aşağıda belirtilmiştir.

  • Destekten yoksun kalma tazminatı
  • Cenaze ve defin giderleri
  • Vefat eden bireyin, vefatı anına kadar yapılan tedavi giderleri ve diğer masraflar
  • Kazaya karışan aracın uğradığı hasara ilişkin olarak maddi tazminat

Tazminat Kapsamı

Trafik kazasına karışan araç sahiplerinin 3. kişilere karşı olan maddi sorumlulukları poliçe limitleri dâhilinde sigorta garantisi altındadır. Bu demek oluyor ki trafik kazasında yaralanan kişilerin hastane ve tedavi giderleri, geçici iş göremezlikten kaynaklanan zararları, sakat kalan kişilerin sürekli işgöremezlik tazminatı veya efor tazminatları, ölen kişilerin yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatları kusurlu aracın işleteninin sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Ticari Faiz

Açılmış olan dava, trafik kazasından kaynaklanan bireyin, bireylerin iş görmezlik ve SGK sorumluluğu dışında kalan tedavi giderleri tazminatına ilişkindir. Aleyhinde tazminata hümedilen davalı, kazada eğer %100 oranda kusurlu ise bulunan ticari kamyonun ZMSS şirketidir. Davacı vekili ise dava dilekçesinde tazminatın ticari avans faiziyle davalıdan tahsilini istemiştir. Davalı taraf ise aracı ticari kamyon olduğundan taleğ gibi ticari avans faizine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere yasal faize hükmedilmesi hukuka aykırıdır.

GÜNCEL MAKALELER

Sahrayı Cedit Mahallesi Mümin Deresi Sokak No:40 Daire:15 Kadıköy / İstanbul
Tel: 0 (216) 385 84 27
Gsm: 0 (532) 623 77 99
info@tasdemir.av.tr

Masaüstü Görünümüne Geç