Kıdem Tazminatı ve İstinaf Kanunu Yoluna Başvuru

Kıdem Tazminatı ve İstinaf Kanunu Yoluna Başvuru Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstinaf, ilk derece olan yerel mahkemelerin vereceği kararların olay yönünden ve hukuki yönden üst dereceli olan bir mahkeme tarafından denetlenmesi demektir. İstinaf kanun yoluna başvurulması ile bir ceza davası veya hukuk davası ve üst dereceli olan İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci bir kere incelenmekte ve ilk derece olan yerel mahkemenin verdiği kararı denetimini sağlamaktadır.İstinaf Mahkemesi yani Bölge Adliye Mahkemesi tarafından yapılan istinaf incelemesi sonucunda verilen karara karşı da koşullar oluşmuş ise temyiz incelemesi yapılması için Yargıtay’a başvuru yapılabilmektedir. Bu durum üç dereceli bir inceleme sisteminin oluşmasını sağlamaktadır. Bu durumda kararın yeteri kadar incelebilmesi ve doğru bir kararın verilebilmesini sağlamaktadır.Ceza davalarında ise istinaf kanun yolunun başvuru için şartlar Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilmiş olup; Aşağıda detaylı olarak verilecek olan hukuk davalarındaki istinaf kanunu yolu da Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilmiştir.

İstinaf Yoluna Başvurmak Kişilere Nasıl Haklar Kazandırır

İlk derece mahkemeleri tarafından değerlendirilen ve görülen davaların tarafların talep etmesi halinde istinaf derecesindeki yeni olaylar ve delillerin de eklenmesi ile birlikte tekrar bir karar aşamasına dâhil edilmesi istinaf yoluna gitme işlemi ile mümkün oluyor. Bu yola başvurulan davaların tekrar değerlendirilmesi yapılırken bağımsız bir şekilde kararların verilmesi sağlanmaktadır. Klasik istinaf yolu olarak adlandırılan bu süreçte kişiler davalara dâhil olacak şekilde yeni deliller sunabilirler ve yeni olayların davalara konu edilmesini sağlayabilirler. Bu nedenlerle istinaf yoluna başvurulan davaların ilk derece mahkemesindeki davaların bir devamı niteliğinde olduğu da rahatlıkla söylenebilir. İstinaf mahkemeleri tarafından verilen karar doğrudan davanın üzerinde tarafların talep etmiş olduğu noktalarla ilgili olmaktadır.

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle çalışmakta olduğu işyerinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminat şekline denir. Ama kendi isteği ile işten ayrılan işçi çalışmak olduğu iş yerinde kıdem tazminatına hak kazanamaz. Sözleşmenin feshedilmesi ya da kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi isteği ile sona erdirmesi ya da işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde ödenir.

GÜNCEL MAKALELER

Sahrayı Cedit Mahallesi Mümin Deresi Sokak No:40 Daire:15 Kadıköy / İstanbul
Tel: 0 (216) 385 84 27
Gsm: 0 (532) 623 77 99
info@tasdemir.av.tr

Masaüstü Görünümüne Geç