MİRAS HUKUKU

Miras Hukuku, ölen bir gerçek kişinin malvarlığının, mallarının, hak, alacak ve borçlarının ( terekenin) hayatta bulunan gerçek veya tüzel kişilere geçişini düzenleyen kural ve hükümlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Miras Hukuku’na ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nun Üçüncü Kitabında yer alır.

Miras hukuku hukukun birçok alanı gibi çok geniş bir alan olup uygulamada sıklıkla vasiyetname düzenlenmesi, mirasçıların ve hisselerinin belirlenmesine yönelik mirasçılık belgesi (veraset ilamı) alınması, mirasın paylaştırılması hukuksal yollar karşımıza çıkmaktadır.Ofisimiz başta bu alanlar olmak üzere miras hukuku alanındaki tüm ihtilaflara ilişkin danışmanlık ve dava avukatlığı hizmeti vermektedir.

Miras Hukuku Alanındaki Uyuşmazlıklara İlişkin Çözümler

Miras hukuku, Medeni Kanun‘da düzenlenmiş olup, kişilerin ölümleri veya haklarında gaiplik kararı çıkması halinde, mirasa konu malvarlığının gerek yasal mirasçılar gerekse diğer mirasçılar arasına ne şekilde paylaştırılacağını düzenleyen hukuk kuralları bütünüdür.

Miras hukukunda mirasçılar yasal ve atanmış mirasçılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Medeni Kanunun üçüncü kitabı, ( TMK m.495-628 maddeleri ) miras hukukuna ayrılmıştır. Birinci kısım ( TMK m.495-574 ) mirasçıları, birinci bölümü ise ( TMK m.495-501 ) yasal mirasçıları göstermektedir. Yasal mirasçılar miras bırakanın kan hısımlarıdır. ( TMK m.495-498 ) Bunlar miras bırakanın alt soyu ( TMK m.495 ), ana ve babası ( TMK m.496 ), büyük ana ve büyük babasıdır. ( TMK m.497 ) Sağ kalan eşte yasal mirasçılardandır.( TMK m.499 ) Yine miras bırakanın evlatlığı ( TMK m.500 ) ve devlette ( TMK m.501 ) yasal mirasçılardandır.

Cevizli Mh. Zuhal Cd. No:46E Ritim İstanbul A5 Konut Blok Daire:119 Maltepe / İstanbul
Tel: 0 (216) 385 84 27
Gsm: 0 (532) 623 77 99
info@tasdemir.av.tr

Masaüstü Görünümüne Geç