İCRA İFLAS HUKUKU

İcra hukuku, borçlunun borcunu ödememesi veya zamanında ödememesi halinde, alacaklının talebi ile, icra ve iflas müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarının tespit edilerek alacaklının alacağını borçludan tahsil edilmesi sürecini konu alır.Bir icra takibinin konusu mahkeme kararının icrası şeklinde olabileceği gibi fatura, senet veya bir sözleşmeye dayalı borç olabilmektedir. Takip konusu alacak bir mahkeme ilamına dayanıyor ise ilamlı icra takibi, herhangi bir mahkeme kararına dayanmıyor ise ilamsız icra takibi söz konusu olmaktadır.

İlamsız icra takipleri ise alacaklı ile borçlu arasında borca dair herhangi bir yazılı belge olup olmamasına göre de türlere ayrılmaktadır. İcra takibine girişilebilmesi için alacaklı ile borçlu arasında herhangi bir yazılı belge olmaması halinde de alacağın takibi mümkündür ve bu halde genel haciz yoluyla ilamsız icra takibi uygulanır.

Alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisi bir kambiyo senedine dayalı ise bu halde kambiyo senetlerine mahsus ilamsız icra takibi yapılır. Bunlar dışında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız icra takibi ve kira sözleşmeleri kapsamında kiralanan taşınmazların tahliyesine ilişkin icra takibi vasıtasıyla da kiracının tahliyesine yönelik takip yapılır.

Cevizli Mh. Zuhal Cd. No:46E Ritim İstanbul A5 Konut Blok Daire:119 Maltepe / İstanbul
Tel: 0 (216) 385 84 27
Gsm: 0 (532) 623 77 99
info@tasdemir.av.tr

Masaüstü Görünümüne Geç